21 Kasım 2008 Cuma

Başıma gelen garip olaylar.

Daha önce jfm forumda yazdığım ve ben bu gün bunu yaşadım köşesine uygun düşeceğine inandığım için arazide veya büroda iş yaparken karşılaştığım garip olayları paylaşmak istedim. Öncelikle mesleğe ilk başlayanların çok garibine gideceğine inandığım ve zaman geçtikçe kanıksadığımız klasik sorularla başlayalım;

- Totalstation aletini şehir merkezi gibi bir yerde ( işlek bir cadde gibi ) kurulduğunda hemen esnaf gelip sorar " kaldırım mı yapacaklar buraya ? ", biraz daha binaların seyrek olduğu bir yerde ise " yol mu yapacaklar buraya ? ", şehrin bir semt'inde kurarsak ise direk olarak " evimi mi yıkacaksınız? " soruları oldum olası garip gelmiştir bana. Tabi bir de " abi beni de çeksene" ile " şimdi buradan nereye kadar görebiliyorsun " soruları vardır ki sinir yapar bende hala.

gelelim yaşadığım garip olaylara;

- Askeri bir bölge yakınında bir uygulama için mevcut bina vs ölçümü yaparken land ile bir subayın gelmesi ve bana " burada ölçüm yapamazsınız " demesi. Sebep olarakta alet ile içeriye bakarak askeri binaları ölçme ihtimalimin olmasını göstermesi. Sinirlenen topoğrafımın " ulan adam Uydu ile ( google earth'ü kastediyordu aslında ) görüyor, ben ölçsem ne yazar " demesi üzerine bizim gülme krizine girmemiz.

- Kadastro işi yaparken köye attığımız poligonları muhtara " sakın bunlara bir şey olmasın " diye tembihlememiz, ertesi hafta ölçüme geldiğimizde poligonların hiç birini bulamamız. Muhtara sorduğumuz zaman ise bir şey olmasın diye hepsini toplatıp ahırına güzelce istiflemiş olduğunu öğrenmemiz.

- Yine kadastro işinde poligonlara bir şey olmasın dememiz yüzünden köylünün birinin tarla sürerken taşı yerinden koparması ve korkusuna aynen geri gömmesi. Bizim bunu ölçümler bittikten sonra 1/5000 lere attığımızda kayıklık sebebiyle fark etmemiz. Köylünün "ne var işte aynı yere koydum " demesi.

- Sivas'ta Gps ölçümüne çıktığımız bir zamanda karşı ki tepede kurt sürüsünü görmemiz ve arabaya binene kadar bizim oraya gelmiş olmaları. Ucuz yırtmamız. ( çok hızlı koşuyorlar aman diyim )

- Çerkeş'te Gps alımı yaparken fena halde yağmur yağması, arkadaşın bulunduğu pilye'ye yıldırım düşmesi. Garibimin kimse inanmaz diye yanmış Gps'in parçalarını bir poşet ile şantiye'ye getirmesi.

- Harfiyatçıların kepçeyi ( jvc ) test etmek için Nirengi olan pilye'yi sökmeleri. Sinirimizden boş kağıt çıkarıp yalandan tutanak tutmamız ve bu işi yaparken bunun cezası 10 000 ytl'den başlar dememiz. Fena halde tutuşmaları ve bir daha yapmayacaklarına dair söz almamız sonucu tutanağı yırtmamız.

- Yine bir uygulama için mevcut bina vs alımı yaparken bir fabrika güvenlik görevlisinin bize üzerinde Emekli Polis yazan bir kimlik göstererek burada ölçüm yapamazsınız, izin belgesiyle gelin demesi. Benim sinirlenerek bu iş kimlikle oluyorsa diyip HKMO kartını çıkarmam. Akabinde nasıl olduğunu hala anlayamadığım bir sebepten adamın bize silah çekmesi ve güvenlikçilerle ben dahil olmak üzere harita ekibiyle güvenlikçiler arasında kavga çıkması.

- Büroda eghas ile yapılan kübaj miktarından memnun olmayan harfiyatçının casio 3600 ile kendi hesabını yapması ve biziim programın yanlış hesapladığını iddia etmesi.

- Kadastro'dan poligon röperi olarak hede sokaktaki iski rogar kapağındaki İSKİ yazısının K harfinin merkezi diye bir kağıt aldığım gün

- Çok büyük bir inşaat'ın kontrol mühendisi sıfatına sahip bir şahsın, komşu parseldeki binanın kayma ihtimalini, bina önünde bulunan kaldırımdaki bir çatlağı kartvizit üzerine çizik atmak suretiyle 1.5 mm ( milimetre ) kayma olduğunu tespit etmesi ve benim 1 aylık deformasyon ölçümlerimin yanlış olduğunu iddia etmesi. Bilimi katletmesi.

- ölçüm için kör attığımız noktaya çıkarken aletçi'nin ayağının kayması ve foseptik çukuruna düşmesi. Beline kadar B*ka batmış olmasına rağmen alete bir şey olmasın diye hala havada tutabilmesi. ( biz o zaman çok gülmüştük, biliyorum benim başıma gelse gülmem

 Son olarak benim başıma gelmedi ama çok güldüm. buradan devam :)

1 yorum:

Haldun dedi ki...

anlattıklarınıza çok güldüm, gerçekten her haritacının başına gelen olaylar bunlar....