29 Ekim 2009 Perşembe

Cors-tr Hakkında bir kaç bilgi



Cors-tr 'yi geçenlerde kullanmak nasip oldu. Konu hakkında ve kullanım açısından bir kaç bilgi vermek icap ediyor.  Klasik Rtk ölçümünde bir adet sabit kurup, gezici ile çalışıyorduk, şimdi Cors-tr sayesinde sabit kurumundan kurtuluyoruz. Bu sayede artık telsiz bağlantısı ve çekim alanı gibi bizi kısıtlayan şeylerden de kurtulmuş olduk.

Sistem genel itibariyle çalışma mantığı , kullanıcı açısından basit. Öncelikle elinizdeki Gps takımını bu iş için gerekli yazılımların yüklenmiş olması gerekmekte. Daha sonra karar vermeniz gereken bir durum var. Ölçüm sırasında gerekli bilgileri almak için , gps'in internete bağlanması gerekmekte. Bunu ülkemizde Turkcell, vodofon, avea hatları üzerinden yapıyoruz. bu hatları alete takmak için bir aparat mevcut ama şu aralar bulunamadığı için fiyatı 850$'a kadar fırladı ( ki çıkış fiyatı 250 Tl idi ). Yada bluetooth yardımı ile telefon üzerinden bu işi halledilebiliyor. Bu sefer de 2 saat'de telefonun pili bittiği için, yenisini takmak gerekiyor. Bir günde tam kapaste çalışabilmek için 3 pil yeterli oluyor.

Gidilen bölgede ilk çalışmamız ise, öncelikle kalibirasyon ölçümünün yapılması gerekli. Bunun için bölgede ( bunu semt olarak düşünün ( büyükçekmece, avcılar vs ) ) iki, üç tane nirengi noktasına 3-5 dk'lık oturum yapmamız gerekli. ( süre görülen uydu sayısıyla alakalı olarak azalıp, artabilir ). Kalibirasyon dosyalarını başka işlere kopyalayabildiğimiz için, benzer aletten kullanan arkadaşlarınızdan da kopyalayabilirsiniz. Kalibirasyon dosyasının bir güzelliği de nirenginin koordinatlarını hangi sistemde girmiş iseniz, bundan sonra Rtk koordinatları bu sistemde veri üretmeye devam ediyor. ( Meridyen başlangıç numarasına dikkat ediniz. Örnek olarak İstanbul 30 derece )

Şimdilik sabit'in sıkıntısından kurtulmuş olsak bile, klasik gps'in kısıtlamalarıyla hala karşı karşıyayız. Genel olarak okulda hepimize Gps taş gibidir, her yerde çeker deselerde , arazide uygulamada kazın ayağının öyle olmadığını görüyoruz. Köprü veya üst geçitlerin altından geçtikten sonra yine İnit sağlanamıyor. Ağaç altlarında Epok sapıtıyor. Bina aralarında 4 uyduyu zor gördüğü için poligon toplanamıyor. Bu seferde ya  Statik ölçüme dönülmesi gerekiyor yada verilebilen poligonlardan faydalanarak , rasat ile diğer poligonların koordinatlandırılması gerekmekte.

Toparlamak gerekirse, açık alanda ve uzun alımlarda ( yol gibi ) cors çok işe yarıyor. Ayrıca bilmediğiniz bölgelerde sık çalışıyorsanız, yine Oldukça pratik bir çözüm. Cors varken yanımızda bir adet Total station bulunması da gerekmekte ( çekemiyor durumuna karşılık ). Bunun yanında yarın bir gün açılacak olan, Lisanslı kadastro bürolarının aplikasyonda vazgeçilmezi olacağı kesin gibi. Özellikle aplikasyonlarda.

Daha fazla cart curt için buraya.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Teşekkürler bilgiler çok işime yaradı